21 Kasım 2012 Çarşamba

Yenibosna Koçtaş'ı Böcekler Bastı


Yenibosna Koçtaş AVM’de bulunan Migros mağazasında dondurulmuş hazır gıda dolaplarının bulunduğu bölümde yıkanmış ve tüketilmeye hazır halde satılan gıdaların üzerinde böcekler fink atıyor.

Ülkemizin zincir marketleri devlerinden biri olan  Yenibosna Migros'ta hazır yiyeceklerin bulunduğu dolapta müşterilerin farkettiği böcek şaşkınlık yarattı.


Olay, Yenibosna Koçtaş AVM'nin içerisinde bulunan Yenibosna Migros mağazasında gerçekleşti. Dondurulmuş hazır gıdaların satıldığı dolapların bulunduğu reyona yönelen müşteriler, gördüğü manzara karşısında kızgınlığını gizleyemedi. Yıkanmış ve pişmeye hazır halde satılan kutulu hazır gıdaların üzerinde bulunan böcekler mide bulandırdı. Özellikle güvenilir gıda satma yarışındaki iddiasıyla rakiplerine fark atma çabasında olan Migros'ta yaşanan bu durum daha basit markalarda ne gibi skandallar yaşanıyor sorusunu akıllara getirdi.

Kutuların üzerindeki böceklerin satışı yapılan hazır gıda ürünleriyle birlikte gelip gelmediği ya da reyonda yuvalanan böcek olup olmadığı ise bilinmiyor. Ancak her iki durumda da bu ihmal güvenilir marka olma yarışında zirveye oynayan Migros'un reyonlarındaki denetimin özenle yapılmadığı gerçeğini ortaya koydu. Ölmüş olduğu gözlenen böceklerin dolapta ilk bakışta dikkat çekecek bir biçimde ürünlerin üzerinde buludğu farkedildi.

Durumu gören müşterilerden bir kısmı alışveriş yapmayı bırakırken Migros yetkililerinin apar topar reyona yönelip ürünleri topladığı görüldü.

Yenibosna Koçtaş’taki Böcekler:
Diğer türlere oranla daha küçük boyda olan hamam böcekleridir. Orijinlerının Kuzey Afrika olduğu zannedilmektedir. Hemen hemen tüm dünyaya yayılmış bir hamam böceği türdür. Kozmopolit bir türdür. Ülkemızde İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Manisa gibi büyük şehirlerimizde mevcuttur. Diğer şehirlerimizde de büyük ihtimalle bulunmaktadırlar. Alman Hamam Böcekleri ,Koyu sarımtırak veya açık kahverenkli böceklerdir. Erkek ve dişıleriri kanatları tam olarak gelişmiştir. Erginlerin karekteristik vasfı thoraks üzerinde iki adet kalın koyu renkli dikey bandın (koyu lekenin) bulunuşudur. Ev, hastahane, pastahane, fırın, lokanta, otel, bakkal dükkanı, manav gibi yerlerde, gıda depoları ve un fabrikalarında görülürler. Sıcak yerlerde veya yazın çöplüklerde bile bulunurlar. Toplu halde ev içlerine dağılırlar. Daha çok rutubetli ve sıcak yerlerden hoşlanırlar. Bitkisel ve hayvansal her türlü gıda maddesınde zararlıdırlar.

BİYOLOJİSİ VE TANIMI:

YUMURTA:
Cinsiyet olgunluğuna erişen erginler hemen çiftleşmeye başlarlar. Ergin Alman Hamamböceği dişisi bir defa çiftleşmesi bütün yumurtalarının döllenmesi için yeterlidir. Çiftleşme süresı 1 — 3 saat devam eder. Yumurtlama çiftleşmeyi takip eden 4 —7 gün içinde olur. Yumurtalar yumurta paketi içinde muhafaza edilirler. Yumurta paketi dikdörtgen şeklinde 1 cm boyunda ve 0,5 cm genişliğindedir. Üstü parlak cilalı kahverengindedir. Yan kenarı boyunca dikiş gibi çıkıntısı vardır. Yumurta paketi ilk defa abdomen ucunda görüldüğü zaman beyazımsı renktedir. Zamanla bu renk açık kahverengine, birkaç gün sonra da kestane rengine döner. Yumurtalann açılmasına yakın yumurta paketinin üzerinde yeşilimsi bir bant hasıl olur. Yumurta paketi görüldükten bir gün sonra tam büyüklüğüne erişir. Paket içindeki yumurta sayısı 16 — 50 arasında değışir. (Ortalama 30 — 40 yumurta.) Ergin dişiler hayatı boyunca (2 — 3 ay) 7 adet yumurta paketi (4 — 12 yumurta paketi) meydana getirirler. Birinci paket bırakıldıktan 3 hafta sonra ikinci paket hazırlanır. Paket bırakma aralığı 3 — 8 hafta arasında değişir. Yumurta paketi içine yumurtalar kondukça yumurta paketi yavaş yavaş karnın ucundan dışarıya doğru taşar. Yumurta paketi yumurtalarla tamamen dolduğunda son şeklini alır. Bu süre bir günde tamamlanır. Paket tam şekline aldığı vakit kamın ucunda asılı olarak durur. Paket bu haliyle dişinin karnı büyüklüğündedir. Yumurta paketi 3 — 4 hafta (bazı bildirişlerde 4 — 6 hafta) dişi tarafından taşınır. Genelde bu süre 15 — 20 gündür. Yumurtaların çatlamasına yakın (nimflerın görülmesinden bir saat önce) bir zamanda veya yumurtalar çatlayınca paket dişi tarafından uygun bir yere bırakılır.
Yumurtalar 14 günde açılırlar. Yumurtalar 25 derece de 1 ayda, 31 deredede 16 günde açılır.
NİMF:
Yumurtalar olgunlaşıp çatlamaya hazır oldukları zaman, yumurta paketi dikiş yeri boyunca çatlar ve iki eşit kısma ayrılır. içinden nimfler çıkar. Nimfler yumurtadan çıkar çıkmaz hemen koşuşturmaya başlarlar. Vücutları beyaz renkte olup uzunca silindir şeklindedir. Uzun bacakları (6 adet) ve siyah gözleri vardır. Yeni çıkan nimfler 3 mm boyunda olup 6. dönem sonunda 9 — 11 mm boya ulaşırlar.
Zamanla silindir şekildeki vücutları yassılaşmaya başlar. Renkleri de gılye döner. Sonunda da kahverenkll olurlar. Bu dönemde nimflerin göğüs kısmının yan kenarları ve bacakları soluk sarı renktedir. Nimflerdeki bu renklenme 3 saat içinde meydana gelir. Gelişmesi ilerlemiş nimflerin vücutlarının sırt kısmında onu boydan boya örten kalın, koyu renkli iki adet bant mevcuttur. Nimflerin gelişmeleri çabuk olur. Yumurtadan çıktıktan sonra 7 kere deri değiştirip ergin hale gelirler. Nimiler yumurtadan çıktıktan 8 gün sonra birinci, 10. günde ikinci, 15. günde üçüncü, 25. günde dördüncü, 30. günde de beşinci deriyi değiştirirler. Nimf devresi 60 — 65 gün sürer. Oda sıcaklığında nimf dönemi 2 — 4 ay da tamamlanırken 25 derece de 3,5 ay sürer. Bol gıdanın olduğu sıcak bölgelerde ise bu süre 1 — 1,5 aya iner. Nimfler belirli bir süre aç kalabilirler. Bunlar 3. dönemde 10 gün, 4. ve 6. dönemler arasında ıse 22 gün kadar açlığa dayanabilmektedirler. Ergin dişiler yumurtadan çıkan nimflerle çok ilgilenirler.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...