11 Haziran 2014 Çarşamba

KARŞILIKSIZ AŞK KALP YETMEZLİĞİNE YOL AÇABİLİR

(FOTOĞRAFLI – GÖRÜNTÜLÜ)


HABER : PENBE KOÇ


KAMERA : PENBE KOÇ


İSTANBUL () – Karşılıksız yaşanan aşk ile beraber duyulan üzüntü sonrasında kişilerin bazı sıhhat sorunları yaşayabileceğini belirten Avrasya Hospital Kardiyoloji Uzmanı Dr. Celal Gölgeci, bu sağlık problemlerinden en önemlisinin de kalp yetmezliği olduğunu anlatım etti.


Uzm. Dr. Gölgeci, ilk şekilde Japon bir İlim adamı tarafından olduğu için, o bilim adamının ismi olan Tako-Tsubo adıyla isimlendirilen ve İngilizler sebebi ile da ‘’Broken Heart’’ denilen bu hastalığı kendisinin ‘’Kırık Kalpler Hastalığı’’ şekilde Türkçe’ye çevirdiğini belirtti. Hastalığın gelişme sürecini ifade eden Uzm. Dr. Gölgeci, ‘’ Bir bireyin kalbi normal şartlar altında her bir kan pompalaması sırasında düzenli şekilde tüm katmanlarıyla kasılır. İnsan yoğun bir stres,üzüntü ya da hayatında önemli bir değişiklik yaşadıktan sonra, kalpte tuhaf değişiklikler oluşur. Bu değişiklikler ile birlikte kişide, gribal enfeksiyona benzeyen belirtiler, halsizlik,hafif ateşlenme, yatalak olma gibi sağlık sorunları ortaya çıkar. Bu evreler ise kalbin uç kısmının kasılmamaya başlaması ile birlikte, insanı ileri derece bir yürek yetmezliğine götürebilir’’ dedi.


HASTALIK, ÇOK DUYGUSAL KİŞİLERDE GÖRÜLÜYOR


Kırık Kalpler Hastalığı’nın daha çok duygusal kişide görüldüğünün altını çizen Uzm. Dr. Gölgeci, ‘’Bu insanlarda malesef hastalığa sebebiyet verebilecek bir aşırı öğe ve tedavi yöntemi araştırılmış olmasına rağmen, hastalığın gerçek sebebi bilinemiyor. Bu tür hastaları sık bakımda da takip ettiğimiz de oluyor ve maalesef bu bireyler genellikle genç hastalar oluyor. Hastalık ölümle de seyredebildiği için çok üzücü sonuçlara sebep olabiliyor’’ ifadelerine yer verdi.


DÜNYADA SIK GÖRÜLEN BİR HASTALIK


Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gölgeci, ‘Bu hastalığın tanısını ilk koyan İlim adamı, hastalığı ilk şekilde birkaç şahısda görmüş ve incelemiş. Bu bilim adamı daha sonrasında rahatsızlığı dünya çapında incelemeye başlamış. Daha sonra bu hastalıkla ilgili Japonya’ya adeta yağmış’ diyerek bu hastalığa binlerce insanın yakalandığına vurgu yaptı. Bizim toplumumuzda da bu hastalığın görüldüğünü kültürel üretimlerimizden anlayabileceğimizi dile getiren Uzm. Dr. Gölgeci, ‘’ Bizim türkülerimizde de ‘’Aşkıyla buluşamadı, derdinden verem oldu’’ bu gibi söylemlere rastlarız. Buna benzer durumlar bu günlerde da görülebilir haldedir. Derin üzüntüler sonucunda kişi gerçekten yatalak olabilir, önemli sıhhat sorunları yaşayabilir’’ diye konuştu.


İYİLEŞMENİN YOLU ÜZÜLMEMEKTEN GEÇİYOR


Hastalığın kati bir tedavi yönteminin olmadığını anlatım eden Uzm. Dr. Gölgeci, ‘’Bu hastalığın ilaç tedavisi ile etkilerinin hafifletilmesi mümkün ancak, net bir tedavisi yok. Hastanın iyileşebilmesi için vücut direncinin kendinde iyileşme ümidini görmesi gerekiyor. Hastanın iyileşebilmesinin en önemli yolu, üzüntü kaynağı her ne ise onu ortadan kaldırmak, bireyin aşkına karşılık bulması ya da aşkına kavuşmasıdır’’ dedi.


Üzüntü kaynaklı olarak ortaya çıkan bu hastalığı yaşayan kişilerin genel olarak ilk olarak göğüs ağrısı şikayetleri ile dahiliye uzmanlarına müracaat ettiklerini belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gölgeci, ‘’ Hastalar bu süreci yaşarken umumi bir halsizlik hissetmekle birlikte gribal bir enfeksiyonun yol açtığı belirtileri gösteriyorlar. Hastalar kimi halsizlik, bacaklarda şişme, kimi ise şiddetli bir göğüs ağrısı ya da kalp krizi riski ile de bize başvuru edebiliyorlar’’ diye konuştu. Hastaların yürek krizi geçiriyor olma ihtimali kuvvetlendiği taktirde bir kardiyoloji uzmanına kafa vurduklarını anlatım eden Uzm. Dr. Gölgeci, ‘’ Kalp krizi riskiyle bize ulaşan ve bizim de belirtilerden yola çıkarak yürek krizi geçirdiğini düşündüğümüz ve acilen anjioya aldığımız, gerçekten kalp krizi geçiren çok hasta oluyor. Bu hastaların, daha sonra yürek damarlarını incelediğimizde yürek damarlarında bir sıkıntı olmadığını lakin kalp kaslarında problem olduğunu görüyoruz’’ ifadelerini kullandı.



KARŞILIKSIZ AŞK KALP YETMEZLİĞİNE YOL AÇABİLİR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...