Çavuşoğlu, “Suriye ’nin istikrara kavuşması için ve bölgenin istikrara ve güvenliğe kavuşması için bundan sonraki süreçte İran ’la yakın çalışma arzusundayız” dedi.
Çavuşoğlu konuşmasında İran ’la yapılacak işbirliğine değinerek, “Hem terörle mücadelede hem de bölgedeki ülkelere, barışın, istikrarın ve güvenliğin getirilebilmesi için bölgesel sahiplenme önemli ve dolayısıyla bölgenin çok önemli ve güçlü iki ülkesi olarak Türkiye ve İran ’ın iş birliği yapması ve birlikte hareket etmesi çok önemli. Bazı konularda farklı düşünebiliriz ama bu doğaldır. Bu farklı konular ve aramızdaki bazı sorunlar aslında bizim bu kardeşçe, köklü ilişkilerimizi etkilemez, etkilememelidir. Farklı düşündüğümüz konuları da görüşerek bu konulardaki görüşlerimizi de yakınlaştırabiliriz. Suriye ’nin istikrara kavuşması için ve bölgenin istikrara ve güvenliğe kavuşması için bundan sonraki süreçte İran ’la yakın çalışma arzusundayız. Ve bu konuların hepsini birlikte değerlendirme fırsatımız oldu.
“İLK ZİYARETİM AMA SON ZİYARETİM OLMAYACAK”
Ben bugün kısa bir ziyaret gerçekleştiriyorum. Dük akşam geldim ama bir sonraki ziyaretim daha inşallah uzun olacak. Ama geçerli bir sebebim var. Konya ’ya gideceğiz ve Şeb-i Arus, Mevlana Hazretleri ortak değerimizdir ve ortak kültürümüzdür. Dolayısıyla Şeb-i Arus ’a katılabilmek için bu ziyaretim kısa oldu ama diğer ziyaretimde İran ’ın diğer şehirlerini görmek istiyorum. İlk ziyaretim ama son ziyaretim olmayacak” dedi.
“İRAN İLE İLİŞKİLERE BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ”
Çavuşoğlu, Türkiye ’nin İran ’daki nükleer konusundaki tutumuyla ilgili bir soru üzerine, “İran ’la ilişkilerimize çok önem veriyoruz. Komşumuz ve kardeşimiz olan bir ülke, halklarımız da öyle. Biraz önce de söylediğim gibi. Bazı konularda görüşlerimiz farklı olabilir ama bu bizim ilişkilerimizi etkilememelidir. Biz İran ’ın her zaman yanında olduk her zaman destekledik. Ve özellikle bu P5+1 formatında süregelen müzakereler süresince de bu konuda düşüncemiz son derece net olmuştur. Bu süreci destekliyoruz ve barışçıl yollarla bir formül bulunmasını arzu ediyoruz. Ve her ülkenin nükleer enerji santrallerine yani nükleer enerjiyi barışçıl yollarla kullanmaya hakkı olduğunun da altını çiziyoruz. Nükleer silahlar konusunda tutumumuz gayet açık net. Bu sadece İran için değil, bölgemizde hiçbir ülkenin nükleer silaha sahip olmaması gerektiğini, şu anda sahip olan ülkeleri de kastediyoruz, her zaman vurguluyoruz. Burada ilkeli bir tutum sergiliyoruz. Daha önce de 2010 yılında Brezilya ’yla beraber İran ile müzakereler yapmıştık. Bir çözüm de bulmuştuk ama o zaman bu destek bulmadı maalesef, destek verilmedi. O zaman o çözüme destek verilseydi aslında bugün bu müzakerelere gerek olmayacaktı. Ama neticede son toplantıda bir çözüme yaklaşma olsa da, tam bir çözüm gerçekleşmediği için sürenin uzatılmasını biz doğru bulduk ve müzakerelerin devam etmesini arzu ederiz. Bizim yaptırımlarla ilgili düşüncemiz açık ve net. Biz yaptırımların doğru bir yöntem olduğuna inanmıyoruz. Ve bu konudaki tutumumuz BM Güvenlik Konseyi üyesiyken de oradaki oylamalarda da son derece netti. İran tarafında olduğumuzu herkese gösterdik verdiğimiz oylarla ve yaptığımız açıklamalarla. Ben de şahsen uluslar arası örgütlerde üst düzey görevler almış bir kardeşiniz olarak, yaptırımların doğru bir yöntem olduğunu düşünmüyorum” dedi.
BÖLGEDEKİ SORUNLARI ÇÖZMEK İÇİN İŞBİRLİĞİ SÖZÜ
Bölgesel sorunların çözümünde İran ’la işbirliğini sürdürmek istediklerini de kaydeden Çavuşoğlu, “Biz bölgedeki sorunların çözümü için, konuşmamda da söylediğim gibi kardeş ülke İran ’la birlikte çalışmaya devam etmek istiyoruz. Bugün Irak’ta da yeni bir hükümet var. Kapsayıcı bir hükümet, toplumun tüm segmentlerini içine alan ve çok da iyi bir başlangıç yapan bir hükümet. Ve Irak ’la da ilişkilerimizde yeni bir sayfa açtık. Ve ilişkilerimizi daha da ileri noktaya getirmek için karşılıklı ziyaretlerimizi başlattık. Caferi ’nin Ankara ziyareti, Sayın Başbakanımız Davutoğlu ’nun Bağdat ziyaretinden sonra Irak başbakanı Abadi, bakanları ile beraber 25 Aralıkta Ankara ’ya gelecek ve yüksek düzeyli stratejik işbirliği konseyi toplantımızı da gerçekleştireceğiz. Irak ’ın ekonomik kalkınmasına, ordunun yeniden yapılanması ve güçlenmesi, çünkü DAİŞ ’le mücadelede ülkenin güvenlik güçlerinin o kapasiteye sahip olması lazım. Fakat Suriye de şu an yönetilemeyen bir ülke. Bize göre, burada çok farklı düşünüyoruz ama açık da söylüyoruz. Esad rejimi meşruiyetini kaybetmiştir. Ama Suriye ’de de Irak ’ta olduğu gibi herkesi kucaklayan, kapsayıcı bir yönetimin kurulması önemlidir ve bu konuda da yeni kapsayıcı bir hükümetin olması, yönetimin olması konusunda bazı detaylarda farklı görüşlerimiz olsa da, İran ’la aynı düşünüyoruz. Ve buradaki amacımız, Suriye ’de istikrarın, güvenliğin ve barışın gelmesi. Ama burada 2 önemli ülke olarak farklı düşünsek de İran ’la Türkiye ’nin birlikte hareket etmesi ve birlikte çözüm bulma arayışları içerisinde olmasıdır. Biz buna çok önem veriyoruz” dedi.
Kaynak : İHA
Türkiye'den İran'a çok sıcak mesajlarbasın toplantısı, Dış Politika Haberleri, dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu, iran, suriye
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder