30 Nisan 2014 Çarşamba

Irak sandık başında

Irak halkı, 328 milletvekilini seçmek için 18 vilayette sandıktaydı. 21 milyon 400 bin seçmenin oy kullanacağı seçimde 37 koalisyon ve 71 siyasi grubun oluşturduğu 107 listeden 9 bin aday bulunuyor. Adayların 6 bin 424’ü erkek, 2 bin 607’si kadınlardan oluşuyor.


GÜVENLİK EN ÜST SEVİYEYE ÇIKARILDI ABD güçlerinin, Aralık 2011’de ülkeden çekilmesinden sonra yapılan ilk genel seçim için güvenlik tedbirleri de en üst seviyeye çıkarıldı. Seçim merkezi okulların giriş ve çıkışına beton bloklar konuldu. Polis ve asker, güvenliği birlikte sağlıyor. Birçok vilayette saat 21.00’e kadar araçların trafiğe çıkmasına yasak getirildi. Başkent Bağdat’ta ise askeri helikopterlerin devriye gezmesi dikkat çekerken, havalimanını ve şehre girip çıkan ana yollar da geçici olarak kapatıldı.


EN AZ 20 SALDIRI DÜZENLENDİ Ancak yine de ülkenin bir çok yerinden bombalı saldırı haberleri geldi. Kerkük, Tuzhurmatu, Dibis, Zap başta olmak üzere ülke genelinde en az 20 bombalı saldırı gerçekleşti. Saldırılarda ölü ve yaralıların olduğu açıklandı.


SANDIĞIN FAVORİSİ MALİKİ Seçimlerin favorisi ise etnik ve dini temelli derin bölünmelerin olduğu ülkede istikrarı sağlayamamak ve muhaliflerini bastırmakla suçlanan Şii Başbakan Nuri Maliki.



Başbakanlık koltuğuna üçüncü kez oturmayı uman Maliki’nin, seçim sonuçları ne şekilde olursa olsun, koalisyon kurma sürecinde baş rolde olacağı yorumları ağır basıyor. Siyasi gözlemciler, Maliki’nin ekonomi canlandırma hedefinden uzak kaldığını ve ayrıca farklı dini gruplar arasında yaşanan şiddete de engel olamadığına dikkat çekti.

Oyunu başkent Bağdat’ın merkezinde güvenli bölge olarak bilinen ‘Yeşil Bölge’de kullanan Maliki ise , “Sandıktan zaferle çıkacağımızdan eminim. Birleşik bir Irak isteyen partilerle koalisyon kurmaya hazırız” dedi.



BARZANİ: SEÇİM IRAK’TA SİYASİ HARİTAYI DEĞİŞTİRECEK Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı ve Kürdistan Demokrat Partisi Genel Başkanı Mesut Barzani ise oyunu, oğlu Mesrur Barzani’yle birlikte Erbil’e 30 kilometre uzaklıktaki Selahaddin kasabasında evine yakın olan Şarevani Ofisi’ne gelerek 122114 numaralı sandıkta verdi.

Barzani, Irak genelindeki milletvekili seçimleri ve Kürdistan bölgesindeki valilik seçimleri için iki ayrı sandığa oy attı. Barzani, seçimle ilgili basın mensuplarına herhangi bir açıklama yapmadı.


Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ise Erbil’deki Lawan İlkokulu’nda oyunu kullandı. Oy kullandıktan sonra kısa bir açıklama yapan, Neçirvan Barzani, seçimin sorunsuz tamamlanmasını temenni etttiğini söyledi. Seçimin Irak’ta siyasi haritayı değiştireceğini belirten Barzani, seçim sonrası kurulacak hükümetin işinin de zor olacağını vurguladı.


VİLAYETE GÖRE SANDALYE DAĞILIMI

Irak’ın 18 vilayetinde sandalye dağılımı şöyle: Bağdat 71, Musul 34, Basra 25, Zikar 19, Babil 17, Anbar 15, Diyala 14, Kerkük 13, Selahaddin 12, Necef 12, Kerbela 11, Kadısiye 11, Vasit 11, Meysan 10, Musenna 7, Erbil 16, Süleymaniye 18, Duhok 12.

Bu arada Sünnilerin çoğunlukta olduğu Anbar eyaletinde ise oy kullanma işlemi yapılmayacak. Seçimde Hristiyanlara 5, Şebek, Yezidi ve Sebanlara birer olmak üzere azınlıklara da toplam 8 kota ayrıldı.
Seçime katılan 37 koalisyon ise şu şekilde:

Kanun Devleti Koalisyonu (Nuri el-Maliki)

Vatandaş (Ammar El Hakim)

Ulusal Koalisyon (İyad Allavi)

Reform İçin Birleşenler (Usame el-Nuceyfi)

Arap Koalisyonu (Salih el-Mutlak)

Milli Reform Koalisyonu (İbrahim el-Caferi),

Ninova’da Kürdistan İttifakı (Mesut Barzani)

Ulusal Selahaddin İttifakı (Hüseyin el Şehristani)

Kerkük Türkmen Cephe Listesi (Hasan Turan)

Kerkük Türkmen İttifakı

Yeni Değişim Koalisyonu

Irak’a Çalışan Koalisyonu

Fazilet Bağımsız Seçkinler Koalisyonu

Sivil Demokrasi İttifakı

Alternatif Iraklı Koalisyonu

Irak Koalisyonu, Ulusal Diyala Koalisyonu

Birleşik Kürt Koalisyonu

Vatana Vefalılar Koalisyonu

Ulusal Nahreyn Koalisyonu

Kürdistan Barış Listesi

Selahaddin Türkmen Listesi

Şehitler Listesi

Diyala Kimliğimiz Koalisyonu

Irak Vefa Koalisyonu

Arap Kurtarma Cephesi

Kürdistan Ulusal İttifak Listesi

Refah ve Barış Koalisyonu

Kerkük’ün Arap Koalisyonu

Demokratik Necef İttifakı

Selahaddin’de Ulusal Koalisyon

Ulusal Ninova İttifakı

Özgürler Koalisyonu

Birleşmiş Zikar Listesi

Yeter Koalisyonu

Alternatif Bağımsız Sivil Koalisyonu

Kurtuluş Koalisyonu

İttifak Kardeşlik ve Bir Arada Yaşama Listesi

Anbar El Remah Koalisyonu.



Irak sandık başında

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...