Cumhurbaşkanlığınca, Abdullah Gül’ün görev süresinde yaptığı seyahatler ve konuşmalarından Cumhurbaşkanlığı yerleşkelerindeki tadilat ve restorasyon çalışmalarına, protokol uygulamalarından davet sofralarının hazırlanma aşamalarına kadar farklı konuların anlatıldığı 17 kitap hazırlandı.
Gül’ün yurt içi ve yurt dışı gezilerinden oluşturulan iki ayrı kitapta, ziyaretlere ilişkin fotoğraflar ve anekdotlara yer verildi.
Çeşitli vesilelerle üniversitelere yaptığı ziyaretlerdeki konuşmalarının bir araya getirildiği kitap ‘Gelecek Yakın’ adını taşırken, ‘Demokrasi ve Hukuk Yolunda’ kitabında da TBMM yasama yılı açılışlarındaki konuşmaları toplandı. Cumhurbaşkanı Gül’ün, yabancı basın yayın organlarına verdiği mülakatların bulunduğu ‘Global Perspektif’ kitabının yanı sıra ‘Türkiye’yi ve Dünyayı Yeniden Düşünmek’ kitabında da Gül’ün dünyaya ve Türkiye’ye bakışını anlatan konuşmalar derlendi. Bir kitap da Gül’ün dış politika alanındaki konuşmalarına ayrıldı.
‘Adım Adım Geleceğe’ ismini taşıyan kitapta ise 2007-2014 arasında Cumhurbaşkanlığı himayesinde yürütülen sosyal sorumluluk projeleri insan hikayeleriyle aktarıldı.
Cumhurbaşkanlığı protokol uygulamaları ve protokol düzenlemelerine verilen önem, örneklerle ‘Zirvede Protokol’ kitabında bir araya getirildi. Kitap, Köşk’ün bu konudaki birikiminin uygulamalara örnek olması için hazırlandı.
Seçme eserler, davet sofraları, bahçeler
Kitaplar arasında en dikkat çekenlerden biri ‘İhtimam, Zarafet, Lezzet’ isimli kitapta, Çankaya Köşkü’nün mutfağı, yemekleri ve davet sofraları fotoğraflarla anlatıldı.
Köşk koleksiyonundan seçme eserlerin yer aldığı ‘Çankaya’nın Hazineleri’ kitabı ise Cumhurbaşkanı Gül’ün göreve gelmesiyle başlatılan ve sürdürülen restorasyon, konservasyon çalışmalarından hazırlandı. Porselen, seramik, cam, gümüş, halı, mobilya gibi eserlerin geçirdiği restorasyonlar daha önceki kullanımlarıyla ve zengin görsel içerikle aktarıldı.
Çankaya ve Tarabya Köşkü’nde 7 yıl içinde yaşanan değişiklikler ‘Cumhurbaşkanlığının Değişen Yüzü’ başlığı altında iki ayrı kitapta toplandı. ‘Boğaziçi’nde Bir Bahçe’ kitabında ise Tarabya Köşkü’nün yenilenen bahçeleri, yerleşkedeki flora, bitkiler, peyzaj yaklaşımı görsellerle desteklendi.
Cumhurbaşkanlığının kurumsal kimlik çalışmalarının anlatıldığı ‘Çankaya Olmak, Dün-Bugün-Daima’ kitabında tarihsel süreç ve bugün gelinen noktayla ilgili örnekler yer aldı.
Müze Köşk’ü akademisyenler yazdı
Kitaplardan biri de Cumhurbaşkanlığı Çankaya Yerleşkesi’nde bulunan ve ‘Atatürk’ün Bağ Evi’ olarak bilinen ‘Müze Köşk’e ayrıldı. Akademisyenlerden oluşan bir ekibin yazdığı ve fotoğraflarla zenginleştirilen kitapta, bağ evinin bugüne kadarki önemli tanıkları, mimari özellikleri, restorasyonlar, müzede kullanılan objeler yer aldı.
‘Cumhurbaşkanlığı Sanat Koleksiyonu’ başlıklı üç ciltlik kitap ise sanat koleksiyonundaki eserlerden hazırlandı. Üç ciltlik kitabın birincisinde tablolar, ikinci ciltte resim, heykel ve objeler, üçüncü ciltte geleneksel sanatlardan örneklere yer verildi.
Bazılarının basımı tamamlanan ve dağıtımına başlanan kitaplar, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen tarafından yarın Tarabya Köşkü’nde yapılacak toplantıyla tanıtılacak.
Köşk'teki 7 yıla 17 kitapabdullah gül, cumhurbaskanligi, kitap
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder