26 Ağustos 2014 Salı

Minsk’te yapılacak Putin-Poroşenko zirvesinde taraflar temkinli

Belarus’un başkenti Minsk’te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun, Ukrayna krizinin çözümü için ikili görüşmelerde bulunması bekleniyor. Poroşenko’nun uçağı Minsk’e ulaşırken, Putin’in de gün içinde Belarus’ta olması planlanıyor. Ukrayna delegasyonundan bir kaynak Rus basınına verdiği bilgide ikili görüşmenin olacağını, şu an bunun için hazırlıkların yapıldığını ifade etti. Kremlin kaynakları da ayrı ikili bir görüşme yapılmasının ihtimal dahilinde olduğunu teyit etti.


İkili görüşmenin dışında Rusya-Belarus-Kazakistan’ın oluşturduğu Gümrük Birliği ülkeleri ile Ukrayna ve AB Temsilcilerinin katılımı ile ilk kez bir zirve yapılacak. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ve AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Enerji Komiseri Guenther Oettinger ve Ticaret Komiseri Karel De Gucht zirvede yer alıyor. 


AB-Ukrayna arasında imzalanan ekonomik işbirliği anlaşması masaya yatırılacak. Ukrayna’da anlaşmayı imzalamaya yanaşmayan eski Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç halk ayaklanması ile devrilmiş, yapılan seçimlerde Poroşenko Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmuştu. Poroşenko AB ile tartışmalı işbirliği anlaşmasını imzaladı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bir dizi ikili ve çoklu toplantı yapılacağını, Ukrayna krizinin yanı sıra, enerji ve diğer sorunların da masada olacağını belirtti. Doğu Ukrayna’ya gönderilecek insani yardım ve bölgede sivillerin sorunları ile Rusya’ya göç etmek zorunda kalan Ukraynalı göçmenlerin durumları değerlendirilecek. 


Bölgeye 280 TIR’la insani yardım gönderen Moskova, ikinci bir konvoy için hazırlıklara başladı. Poroşenko’nun danışmanlarından Valeri Çali’ye göre, zirvede barışın sağlanması adına önemli bir yol haritası belirlenebilir. Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Kiev ziyareti sonrası yaptığı açıklamada Rusya-Ukrayna ilişkilerinin düzelmesi konusunda endişeleri olduğunu söyledi.



Minsk’te yapılacak Putin-Poroşenko zirvesinde taraflar temkinliMinsk, Moskova, Putin-Poroşenko

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...