Türkiye’de ilk kez bir fakültenin bahçesi ’sigara içilmeyen alan’ ilan edildi.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Yönetim Kurulu, sigarayla mücadele konusunda alınan kararla 1 Eylül 2014 tarihinden itibaren Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Morfoloji Yerleşkesi’nde daha sonra izni kaldırılmak üzere geçici izin verilen iki küçük alan dışında her yerde tütün ve tütün ürünleri artık içilmiyor. Sigara içilecek alanlara kırmızı, içilmeyecek alanlara ise mavi balon ve bayraklar asıldı. Alınan kararın ilk uygulama gününde “Dumansız Hava Sahası” ilan edilen yerleşkede bir tören düzenlendi. Törene başta Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş olmak üzere Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şehsuvar Ertürk, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı. Sigaraya karşı mücadelesini her platformda dile getiren Rektör Prof. Dr. Erkan İbiş, törende öğrencilerle tek tek konuştu. Bu konudaki sorumluluğun gençlerde olduğunu vurgulayan İbiş, “Fakültede, apartmanda, evde, sokakta ve ortak mekanlarda sigara ile tütün mamullerinin içiminin önlenmesi konusunda tüm gençlerin seferber olması gerekir” dedi.
“İLK YASAĞI BİZ UYGULADIK”
Öğrencilere geçmişte her yerde sigara içmenin serbest olduğunu söyleyen Rektör İbiş, otobüs ve uçaklara binilince sigara yakıldığını, hatta konuklara şeker kutusu içinde sigara ikram edildiğini hatırlattı. Rektör Erkan İbiş, o dönemlerde bir ilki Ankara Tıp’ın gerçekleştirdiğini, 1996 yılının başında Ankara Üniversitesi Cebeci Hastanesi’nin sigara konusundaki ilk yasağı uygulayan hastane olduğunu belirtti. Rektör Prof. Dr. Erkan İbiş şunları söyledi:
“Çok zorlu süreçler yaşandı ama bunlar, bu konudaki bilinçli toplumun ve özellikle gençlerin desteğiyle aşıldı. Bugün, dünya ülkelerine baktığımız zaman sigarayla mücadele konusunda ne kadar iyi konumda olduğumuzu görebilirsiniz’.
“İÇENE KÜSERİZ”
Sigara içilen alanlarda da bir süre sonra sigara içilmeyeceğini belirten Dekan Prof. Dr. Şehsuvar Ertürk de öğrencilere seslenerek, “Belirlenen alanın dışında sigara içen olursa küseriz. Kırmızı kart gösteririz. Ya da başka türlü uygulamalar yaparız. Siz de o arkadaşlara öyle yaklaşın. Hem yeni başlayacakları engelleme anlamında çok yararlı olacak bu, hem de içmekte olan arkadaşların aklına, bırakma anlamında çok yararlı olacak. Pasif içicilik anlamında içmeyenlere çok katkısı olacak” diye konuştu.
AÜ Sigara Savaş Grubu (SİSAG) Başkanı Prof. Dr. Fikri İçli ise, “Biz tıp öğrencilerinin sigaraya başlamamasını, içenlerin de bırakmasını istiyoruz. Çünkü doktor toplumda rol model” dedi.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden ezber bozan kararAnkara, Fakültesi, Sigara, Tıp, yasagi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder