10 Eylül 2014 Çarşamba

Avrupa Yargıçlar Birliği: Bağımsız HSYK olmadan bağımsız yargı olamaz

Avrupa Yargıçlar Birliği Başkanı Christophe Regnard, “Erkler ayrılığı olmayan bir devlette demokrasi yoktur. Bağımsız yargı olmadan demokrasi olamaz. Bağımsız bir HSYK olmadan bağımsız bir yargı olamaz. Özgür ve adıl seçimler olmadan bağımsız bir HSYK’ya olamaz.” dedi. Adalet Bakanlığı’nın, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeliği seçimleri öncesi yapılan maaş zammı ile ilgili olarak ise “Türk hükümetinin dileği gerçekten yargıçların maaşlarına zam getirme isteği varsa çok sabit bir çözüm var. Bu zammın hemen gerçekleşmesi ve seçim takvimi içine getirilmemesi. Aynı şeyi sicil affı içinde söyleyebiliriz.” ifadelerini kullandı. Christophe Regnard, Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Murat Arslan ve Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, HSYK seçimlerini değerlendirmek için basın toplantısı düzenledi. Yargıçlar Birliği Başkanı Regnard, Türkiye’de bulunduğu süre içerisinde Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Yargıtay Genel Sekreteri ile birçok hakim ve savcı ile bir araya geldi. Regnard, talepte bulundukları halde Adalet Bakanı, Danıştay Başkanı ile görüşemediklerini bildirdi. Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven ile bu sabah görüşmeyi planladıklarını belirten Regnard, Güven’in program değişikliği nedeni ile görüşmenin yapılamadığını söyledi. 


 “BAĞIMSIZ BİR HSYK OLMADAN BAĞIMSIZ BİR YARGI OLAMAZ” 


HSYK seçimleri çerçevesinde endişelerin olduğunu vurgulayan Regnard, “Bu tür seçimler mutlak suretle özgür olmalı, adil olmalı bütün adaylar için. HSYK’ya seçilecek üyelerin çok önemli rolü olacak. Bizim amacımız hükümeti veya Sayın Başkanı eleştirmek değildir. Yargı birliği temsilcisi olarak hakimlerin ve savcıların bağımsız olduğu prensiplerini hatırlatmaktır. Erkler ayrılığı olmayan bir devlette demokrasi yoktur. Bağımsız yargı olmadan demokrasi olamaz. Bağımsız bir HSYK olmadan bağımsız bir yargı olamaz. Özgür ve adıl seçimler olmadan bağımsız bir HSYK’ya olamaz.” şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da seslenen Regnard, “İdrak etmelidir ki Türk yargısı bağımsız olmalı, burada Avrupa olanlar Avrupa’dan ve dünyadan takip ediliyor. Endişeleri duymalı ve aynı zamanda ümitleri duymalı.” taleplerinde bulundu. 


 ZAMMIN ZAMANLAMASINA TEPKİ 


 Hakim ve savcılara yapılacak olan zammı da değerlendiren Regnard şunlar söyledi: “Dünyada ve Avrupa ki ekonomik koşullar karşısında yüzde 30’lük ekonomik zamların düşünülmesi pek nadirdir. Avrupa’da genelde yüzde 30’luk maaş azalma durumları ile karşılaşıyoruz. Prensip olarak yargıçların maaş zammı konusu güzel bir haberdir. Uygulanabilirliğini seçim sonrasına bırakılması biraz garip çünkü yargıçların hükümete yakın olduğu adaylara oy verme durumunda sağlanacak bir söz, gerçekleşme durumu gibi algılanacaktır.”



Avrupa Yargıçlar Birliği: Bağımsız HSYK olmadan bağımsız yargı olamazAnkara, Avrupa Yargıçlar Birliği, Bağımsız HSYK, baskan, Christophe Regnard

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...