İSTANBUL () – Eğitimci yazar Mahmut Balcı, “Öğretmen olmak, anlamayı, okumayı ve yaşamayı bir hayat tarzı haline getirmek demektir. Fakültede aldığı eksik hatta yetersiz bilgilerle yetinen bir öğretmen adayı mesleğinde başarılı ve yararlı olamaz” dedi.
Balcı, kısa adı DEM olan Değerler Eğitimi Merkezinin Değerler Eğitimi Atölyesinde öğretmen adaylarına ‘Öğrencilere Öncelikle Hangi Değerleri Vermeliyiz’ konulu bir sunum yaptı. Öğretmenin önce muhatabını ve yaşadığı çevreyi iyi tanımakla işe başlaması gerektiğini anlatan Mahmut Balcı, şöyle konuştu: “Sanal bir çağda yaşıyoruz. Bir anlamda bir dalgınlık çağı. İnsanların gerçek hayatla iletişimleri sanal alemle kurulmakta. Bu noktada öğretmen, eğitimci, rehber veya belletmen konumunda olan tüm öğretmenlere büyük görev düşmektedir. Sosyal medya nesline değerleri anlatmak için özel bir çaba göstermek gerekir. Aksi halde onların ruhuna hitap edemeyiz. Öğretmen olmak öğrencinin ruh dünyasına, duygu ve düşüncelerine de girmektir. Üç yıldır çeşitli eğitim kurumlarında katıldığım söyleşilerde ele aldığım konuları içeren notların toplandığı Değerleri Yaşamak ve Değerleri Yaşatmak isimli kitap vesilesiyle gördüm ki hayatımızda olması gereken yüz elliye yakın değerlerden sadece on beş yirmisine yer vermekteyiz. Bu eksiklerin giderilmesinde öğretmenlere görev düşmektedir. Öğretmen olmak bir bankamatik memuru olmak değildir. Öğretmen olmak; anlamayı, okumayı ve yaşamayı bir hayat tarzı haline getirmek demektir. Fakültede aldığı eksik hatta yetersiz bilgilerle yetinen bir öğretmen adayı mesleğinde başarılı ve yararlı olamaz. Belki bazıları akademik çalışma yaparak başka makamlara yükselebilir. Ancak değerlere bağlı bir yükseliş yoksa bu da ahlaki bir yükseliş olmayacaktır. Öğrencilere değerler eğitimini nasıl vermeliyiz sorusuyla çokça muhatap olmaktayız. Öğretmenin anlatmaya çalıştığı değerleri öncelikle kendisinin yaşaması gerekir. Çünkü o öğrencinin gözünde yaşayan bir modeldir. Öğretmenin kütüphane ile, kültürel etkinlikler ile sosyal çalışmalar ile iletişiminin güçlü olması gerekir. Öğrencileri zararlı alışkanlıklar konusunda uyaran bir öğretmenin de bu zararlı alışkanlıklardan uzak durması gerekir.”
Öğretmenlerin öğrencilere hem yerel hem de milli hem de evrensel değerleri öğretmesi gerektiğini anlatan Balcı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hem sınırlarımız hem de sınırlarımızın dışında olup biten sorunları kendimiz için bir sorun kabul etmeliyiz. Bunun için öğretmenlerin yazılı sınavlarda, sınıf ortamında, insanlığı ilgilendiren konular, diğer dinler ve inançlarla ilgili sorular sorarak öğrencilerin farklı görüşlere karşı daha anlayışlı ve duyarlı olmalarına katkıda bulunabilir. Aslında Milli Eğitim Bakanlığının ismini de kadim değerler bakanlığı şeklinde değiştirmek gerekir. Çünkü bazı ideolojik düşünen kesimler öğrencilere maddi ve manevi değerlerin verildiği din kültürü ve ahlak derslerine karşı önyargılı davranmayı bir alışkanlık haline getrmiş bulunuyorlar. Halbuki bu dersler öğrencilere insani, islami yani kadim evrensel değerleri öğretmeye uygun derslerdir.”
Eğitimci yazar Mahmut Balcı, öğrencilere değerlerin aktarılmasında disiplin kuralları ile idarecilerin rolü konusunda da şunları söyledi:
‘Öncelikle değerlerin önemini ve gerekliliğini bilmek ve fark etmek gerekir. Eğitimcilere düşen görev muhataplarında farkındalık oluşturmak ve adres olarak kadim değerleri göstermektir. Çok iyi ders anlatmak yetmez. Anlatılan, aktarılan bilgilerin aynı zamanda insanın bireysel, sosyal, toplumsal hatta insanlık için ne işe yarayacağının da öğrenciler tarafından fark edilmesi sağlanmalıdır. Değerlerin yeni nesillere aktarılmasında yöneticilerin ve öğretmenlerin her zaman güzel bir model olması gerekir. Sigara içen bir öğretmenin okulun disiplin kurulunda görev almasını veya öğrencilerine sigara içtiği için ceza verilmesini isteyen bir okul müdürünün kendi odasında veya okul mahallinde sigara içmesini bir çelişki olarak görmek gerekir.”
Mahmut Balcı sunumun sonunda Ensar Neşriyat’tan çıkan ‘Değerleri Yaşamak ve Değerleri Yaşatmak’ isimli kitabını imzaladı.
BALCI: "FAKÜLTE BİLGİLERİYLE YETİNEN ÖĞRETMEN BAŞARILI OLAMAZ”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder