5 Mayıs 2014 Pazartesi

Engin Fırat: 'Türkiye’den görüştüğüm takımlar var'


2008 yılından beri İran’da çalışan teknik direktör Engin Fırat, ’ya özel açıklamalarda bulundu. Birkaç senedir İran’da görev yaptığını hatırlatan Fırat, “Artık hayatımda bazı değişiklikler gerektiğini düşünüyorum. Bazen biz hocalara da yeni hedefler, yeni motivasyonlar gerekiyor. Şu anda Dünya Kupası’ndan dolayı bazı şeyler yavaş gelişiyor ama Kuveyt’ten bir takımla görüşüyorum. Afrika milli takımları var. Türkiye’den de görüştüğüm takımlar var. Şu anda ortaya ne çıkacağını net olarak söylemem zor” dedi.



“ÜLKEYE GERİ DÖNEBİLİRİM”

Bu sene Türkiye’de bir takım çalıştırmayı düşündüğünü belirten tecrübeli teknik adam, “Bundan önceki senelerde İran’da mutluydum. Orayı sevdim, insanlar da beni sevdi. Çalışma ortamı da rahattı. Son senelerde Türkiye’den bir şeyler yapabileceğim bir teklif gelmedi. Sezonun ortasında bir kurtarıcı olarak değil, kendi kafama göre oluşturabileceğim bir ekip, gelecek oluşturabilecek bir takım istiyordum. Belki bu sene böyle bir durum oluşur ve ülkeye geri dönebilirim” diye konuştu.



“TÜRK OYUNCULAR RİSKE GİRMEK İSTEMİYOR”

İran ve Türkiye arasında oyuncu alışverişinin olmamasını da değerlendiren Fırat, “İran’dan birçok oyuncu Avrupa’ya transfer oluyor. Bunlar İran’da yetişip oraya geçtiler. Bizim Türk oyuncularımız gibi genelde Almanya’da yetişip transfer olmadılar. Örneğin Real Madrid’de bir dönem 3 tane Türk oyuncu vardı. Bunların hepsi Almanya doğumluydu. İran oyuncu yetiştirme anlamında bizden daha başarılı. Türkiye’de İran Ligi maalesef bana ve Mustafa Denizli’ye rağmen hiç takip edilmedi. Türk oyuncular Türkiye’de rahat. Ciddi anlamda Avrupa’dan kazanabileceğinin daha fazlasını kazanıyor. Birçoğu da riske girmek istemiyor. Çünkü Avrupa’ya ya da başka bir ülkeye gittiğiniz zaman kendinizi kanıtlamanız gerekiyor. Bir rekabet ortamı söz konusu. Oyuncu burada rahatsa ve takımda yeri de garantiyse bu adımı atmak istemiyor zaten” şeklinde konuştu.



“İRAN’IN GRUPTAN ÇIKMA İHTİMALİ ÇOK ZOR”

Tecrübeli teknik direktör Engin Fırat, Dünya Kupası’nda mücadele edecek İran Milli Takımı’nın şansını da değerlendirerek, “Yetenek olarak aslında başarılı olabilecek bir takıma sahipler. İngiltere, İspanya gibi ülkelerde oynayan birçok oyuncuları da var. İran futbolunda özellikle federasyonla ilgili ciddi bir organizasyon sıkıntısı var. Organizasyon olarak çok kötüler. Örneğin; Dünya Kupası elemelerini geçtikten sonra 7 ay bir milli maç oynamadılar. Böyle bir şey belki de dünya tarihinde yoktur. Bu anlamda Dünya Kupası hazırlıkları da iyi gitmedi. Tek avantajları İran’da ligin erken bitmesi ve şimdiden milli takımın kampa girmiş olması. Uzun süre maç oynamayan bir takımın başarılı olma ihtimalini yeteneklerine rağmen zayıf görüyorum. Gruplarında da Arjantin, Nijerya gibi güçlü takımlar var. Bosna-Hersek gibi ilk defa Dünya Kupası’na katılan ve yüksek bir motivasyonla gelen bir takım var. Bence gruptan çıkma ihtimali çok zor” ifadelerini kullandı.



“ARDA TURAN’IN ÖRNEK OLMASI LAZIM”

Milli futbolcu Arda Turan’ın Atletico Madrid forması altında Şampiyonlar Ligi Finali oynayacağının hatırlatılması üzerine Fırat, şunları söyledi:

“Hepimizi mutlu etti. Diğer Türk oyunculara birçok anlamda örnek olması lazım. Galatasaray’da oynarken Arda’ya bakın, bir de şu anki Arda’ya bakın. Eminim en az 4-5 kilo kaybetti. Bir de Galatasaray’da bir maçta kaç kilometre koşuyordu, Atletico Madrid’de kaç kilometre koşuyor? Tam bir takım oyuncusu oldu. Takıma çok büyük katkı sağlıyor. Bu da beni mutlu ediyor. Demek ki Türk oyuncusu istese bunu yapabilir. Bu yeteneklere sahiptir. Diğerlerine de örnek olması lazım. Atletico Madrid’e baktığınız zaman herkes için aslında bir örnek. Ferdi yetenek olarak baktığınızda aslında çok büyük bir takım değil. Ama takım oyunu olarak baktığınız zaman çok büyük işler yapan bir takım. Belki de hem Şampiyonlar Ligi’ni hem de ligi kazanabilecek bir takım haline geldiler. Arda da tabi bizi gururlandırıyor. Belki de Arda’nın arkasından birkaç kişi daha gelir. Bizim istediğimiz zaten bu.”



“KOMŞU ÜLKELERE YAKIŞMIYOR”

Fırat, İran Milli Takımı ile uzun yıllardır hazırlık maçı yapılmamış olması ile ilgili olarak ise, “İran Milli Takımı’nın başındayken o zaman da Fatih hoca A Milli Takım’ın başındaydı. Müfit hoca ile konuşmuştum. Onlar da bir hazırlık maçı yapmaya istekliydiler aslında. Ama resmi bir davet lazımdı. Biz resmi başvuruyu da yaptık ama ondan sonraki süreçte bir türlü hazırlık maçı ortaya çıkmadı. Ben sportif anlamda bir sıkıntı olmadığını, hatta Türkiye için de iyi olacağını düşünüyorum. Tek bildiğim geçen sene Türkiye A2 Milli Takımı’nın, İran’la bir turnuvada oynamıştı. Onun dışında da son milli maç 50 sene kadar olmuş sanırım. Aslında komşu ülkeler olarak 50 senedir hazırlık maçı yapamamak bize yakışmıyor” dedi.



“GALATASARAY’DA HOCA VE OYUNCULAR ARASINDA SIKINTI VAR”

Türk futbolunun Avrupa’da birçok ülkeye göre değişik bir futbol olduğunu ifade eden Fırat, “Türkiye’de ferdi oyun daha fazla ön plandayken, Avrupa’da takım oyunu ön planda. Türkiye’de daha çok Anadolu takımları oynamak için değil, rakibi durdurmak için sahaya çıkıyorlar. O nedenle Avrupa’dan gelen hocalar için bu bir sıkıntı. Bu sıkıntıları çözene kadar birçok şey ters gidebiliyor. Bence sadece Mancini değil, ondan önce de Del Bosque gibi birçok isim bu sorunları yaşadı. Mancini’nin Manchester City’de de böyle bir tarzı vardı. Sanki biraz kendini oyunculardan daha üstün görüyor gibi. Bu da Türk oyuncularda sıkıntıya neden oluyor. Özellikle ondan önce Fatih Terim gibi baba tarzı bir insan olduğu için oyunculara daha sevimli geliyordu. Bunun biraz sıkıntı olduğunu düşünüyorum. Oyuncuların da açıklamalarına bakıldığı zaman oyuncularla hoca arasında bir sıkıntı var diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.



“GALATASARAY’IN LİGİ İKİNCİ BİTİRMESİ GEREKİR”

Spor Toto Süper Lig’de normal şartlarda ligi ikinci sırada bitirecek ve UEFA Şampiyonlar Ligi’ne direkt katılacak takımın Galatasaray olması gerektiğini vurgulayan tecrübeli teknik adam, “Galatasaray’ın kadrosunun Beşiktaş’ınkinden daha iyi olduğunu düşünüyorum. Bence önceden zaten ikinciliği garantilemesi lazımdı. Beşiktaş’ın kadrosu çok üst düzey bir kadro değil. Kusura bakmasınlar. Bence şu ana kadar Beşiktaş’ın ikincilik yarışında olması da bir başarı. Normal şartlarda Galatasaray’ın ligi ikinci bitirmesi gerekir” diye konuştu.



Engin Fırat: 'Türkiye’den görüştüğüm takımlar var'

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...